Tuesday, November 27, 2012

Spaghetti Aglio Olio

Assalamualaikum

Semalam sekali lagi aku rajin nak buat sarapan pagi.Sarapan pagi ni bukan makanan melayu tapi makanan barat, apa apa jelah kan asalkan makanan asalkan rezeki.Okay back to the story,mesti ada yang dah tahu nak buat dan ada yang tak tahu nak buat kan? Kan kan kan? Hehehe meh adik adik,chef Dayana nak ajar (bajet bajet je gua ni) bagi yang tak reti nak masak Spaghetti Aglio Olio ni,nama je ''Aglio Olio'' tak bermakna rupa dia ''ugly''.Memandangkan dalam rumah ni ramai kanak kanak riang lagi sihat walafiat maka aku letak sausage sepatutnya Aglio Olio ni seafood je usually.Okay okay meh dekat sikit,chef Dayana nak tunjuk bahan bahan dan cara caranya.Treng teng teng......

Bahan-bahannya :

Spaghetti (tak kisah jenama apa,bergantung pada cita rasa korang)
Seafood (aku guna udang je,dah tu je yang ada dekat rumah)
Bawang putih (5-6 ulas)
Bawang besar
Lada hitam (tak kisah banyak mana,ikut kata hati nak letak banyak mana hehe)
Cili kering
Dan garam secukup rasa dan aku tambah lada bengala dan aku tambah ayam dengan sausage (suka hati je)

  

Cara-caranya :

Mula mula sekali mesti lah rebus spaghetti korang and dont you guys forget to put some oils to prevent dia melekat melekat gitu. (lupa nak tangkap gambar masa tengah rebus.Lol motif?)

Selepas itu macam biasa,potong bawang dahulu.Bawang putih dicincang halus manakala bawang besar dipotong dadu.Potong la semuanya lada bengala ke ayam ke udang ke.Okay? Jangan lupa pulak tumbuk lada hitam yang sebesar besar alam tu,tak pun kalau nak senang terus beli yang dah siap jadi serbuk tuh.

Lepas dah rebus spaghetti tu,korang sejukkan dulu.Bila dah sejuk lumurkan garam awal awal dekat spaghetti tu supaya ianya sebati rasa garamnya.Gitu!

Ok misi memasak spaghetti bermula :

Panaskkan 2 sudu minyak masak (nak guna olive oil/butter pun boleh)

Kemudian,tumis bwang putih dan bwang besar.Dah lama sikit baru masuk lada bengala.

Lepas tu,aku masukkan ayam dan sausage terlebih dahulu.Dah lama sikit baru masukkan seafood aku iaitu UDANG ataupun PRAWN ;P


 

Lepas korang rasa diorang dah masak sepenuhnya,baru lah masukkan spaghetti,lada hitam dan cili kering (cili kering dipotong serong,tahu kan?)

Dah boleh hidang dah,MUDAH dan RINGKAS kan? Hehehe.Jadi gadis gadis diluar sana,kalau malas nak masak bila tengah lapar masak ni pun okay apa.Dan.....tiba tiba secara tak sengaja aku jadi lapar pula bila tengok gambar ni semua.

Gambar selepas dihidang, sila pandang sahaja.Takmo sentuh sentuh. Hehehe

Okay selamat mencuba n thanks for reading our entry !

14 comments :

  1. Wahh Dayana!! Dapnyewwww >< Masterchef Dayana! Haha

    ReplyDelete
  2. wahh spaghetti! my favorite! sedapnyaaa :D

    ReplyDelete
  3. wah suka spageti.. boleh try nie senang je rasanya.. eh cili kering tu cili besar kan? kalau taruk mayonis/keju parut ok tak? :P memandai tambah. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba jangan tak cuba :) Ikut suka,klau rasa sedap letak la

      Delete
  4. nampak sedap .. mcm pizza punya . aumm .. tapi sejemput tak cukup haha

    ReplyDelete
  5. jom join ga nie..banyak hdiah menarik..
    http://aliyatralala.blogspot.com/2012/11/end-year-giveaway-by-aliya.html

    ReplyDelete